Съвременните холни маси – мебел с декоративно и функционално значение

2018-01-03 15:38:12


Съвременните холни маси се отличават сериозно от своите предшественици, украсяващи дневните на болшинството домове. Днес е трудно да открием онези твърде претенциозни и еднотипни масички от времето на соца, но за сметка на това в мебелните магазини можем да срещнем разнообразие от модернистични и класически модели.

Основното свойство на холната маса винаги е било оптималната функционалност. Това е онази част от мебелировката в най-публичната жилищна стая, която подлежи на най-често използване – наред с меката мебел, разбира се. Върху нея сервираме кафе и напитки, оставяме снаксовете, които похапваме, докато гледаме телевизия, а често използваме и като поставка за настолните си четива. Някак е трудно да си представим един дом, без кокетната холна масичка.

Какво е значението на холната маса днес

Болшинството холни маси, предлагани в мебелните магазини не се ограничават единствено в създаването на удобство, въпреки че това тяхно свойство си остава водещо. Те имат висока декоративна стойност и често биват използвани като акцент при обзавеждането на хола и всекидневната. Изяществото на модерните изделия говори повече за произведения на изкуството, отколкото за практична част от мебелировката.

Днес холните масички са много различни и като размер и като форма, но най-вече като материали. Разбира се, масите, изработени изцяло от масивна дървесина не са изгубили своето очарование, макар да са вече сериозно изместени от изделията, направени от по-студени материали – мрамор, стъкло, метал, ковано желязо. Не са изключение и ефектните холни маси, при които е заложено на комбинация от стъкло и метал или стъкло и камък.

Как да ги избираме?

Ако в момента ви интересуват точно холните маси, е важно да се информирате какво предлага пазарът, а там ще намерите богатство от големини, форми и багри. Точно така, нестандартните цветове също присъстват в дизайна на модерните холни маси, като фантазията на създателя не се е ограничила до класическите черно и бяло. Можете да намерите модели в екрю, розово и дори страстно червено.

Правилен подход при избора на холна маса е съобразяването на нейната визия с цялостното излъчване на помещението. Когато интериорът следва строга класическа линия е по-удачно да се заложи на доброто старо дърво. Винаги може да се избере модел, при който дървесината е умело комбинирана със стъкло или ковано желязо, в случай че се търси малко по-разчупено излъчване.

Ако живеете в модерно обзаведен дом, семплата дървена холна маса ще изглежда не на място – нещо като музеен експонат. Модернистичният интериор обожава стъклото и студеното присъствие на метала, затова се насочете към тези материали, а в зависимост от личните предпочитания можете да включите и абстрактните форми в селекцията. Ако холът ви е твърде претрупан откъм мебелировка и декорации, по-разумно е да се придържате към по-простите геометрични форми.

Имайте предвид, че класическите холни маси често са част от обзавеждането на офиси, като можем да ги забележим и в чакалните на лекарски и зъболекарски кабинети, студия за красота, административни учреждения и други.

Ако търсите маса за представително обществено помещение, е добре да заложите на добра комбинация между семпла визия и функционалност. Двуетажните модели са много подходящи за места, на които се сервират кафе и напитки на посетителите, наред с приятни четива, които да направят чакането по-поносимо.


Коментар

Вашето име:


Вашият отзив: HTML: не се поддържа.

Рейтинг: Слаб            Добър

Въведете кода от полето:
БЕЗПЛАТНО ОБАЖДАНЕ