Какво трябва да знаем преди да закупим детско легло?

2018-01-03 15:41:08


Педиатрите съветват родителите да обмислят покупката на детско легло след втората, най-късно след третата годинка на детето. Това ще бъде постоянното място за спане на малкия член на семейството, така че преходът от бебешко легълце, кошче или кошарка трябва да бъде внимателно обмислен и добре планиран. Тук ще ви дадем някои полезни насоки, които ще ви спестят вероятни грешки при избора на най-важната мебел в детската стая.

Факторите, които трябва да обмислите внимателно са:

Материал на креватчето

На мебелния пазар се предлагат креватчета, изработени от различни материали – МДФ и ПДЧ фурнири, пластмаса и разбира се - естествена дървесина. Имайте предвид, че моделите от масив са по-скъпи и малко по-тежки, но натуралният материал си остава и най-безопасен за здравето на малчуганите.

Независимо дали ще изберете детско легло от пресовани дървесни плоскости или от масив, е важно да се поинтересувате с какво е запечатана неговата повърхност. Някои бои и лакове могат да бъдат силно токсични, въпреки че стандартът забранява категорично тяхната употреба в мебелното производство.

Големина и конструкция

Далновидните родители избират легълцето спрямо неговия срок на използване. Имайте предвид, че децата увеличават своя ръст именно в периода след втората година, а това означава, че едно компактно детско креватче ще стане твърде малко и тясно на детето само след 2 или три години, а понякога и по-рано. Обмислете внимателно колко често искате да купувате ново детско легло?

В електронните и физически мебелни магазини ще откриете чудесни детско-юношески креватчета, които ще служат на детето ви през по-голямата част от неговото детство. В случай че планирате дългосрочно използване на легълцето, е задължително да изберете качествен продукт, по възможност с лесно сваляща се защитна преграда. Такава ще ви бъде нужна в периода 2-3 годинки на детето, но впоследствие ще създава единствено неудобство на вас и на малкото юначе.

Функционалност

Някои детски легълца привличат с интересната си конструкция и атрактивен дизайн, но това съвсем не ги прави супер функционални. Ако детската стая е твърде малка, за да побере гардеробче, скрин или ракла, можете да се насочите към модел с чекмеджета подматрачната рамка, в които да съхранявате детските дрешки, завивки и други необходими консумативи.

Избор на матрак

Матракът е като че ли най-важният компонент от всяко детско легло, защото има най-пряко отношение към комфорта на детето по време на сън и към правилното развитие на костната му система. Педиатрите все още не могат да постигнат съгласие дали е по-здравословното детето да спи върху по-мека или твърда основа, затова всеки родител се ръководи от личните си предпочитания и интуиция.

Нашият съвет е да изберете легло с дървена подматрачна рамка, която да улесни циркулацията на въздух – чекмеджетата в повечето случаи затрудняват проветряването на матрачето, а това е предпоставка за развитие на гъбички и акари в неговата сърцевина. Самият матрак е добре да бъде умерено твърд – до еластичен и по възможност с добри анатомични и ортопедични свойства. Ще се изненадате колко добри разработки се предлагат на пазара.

Препоръчително е да се насочите към матраците, изработени от естествени материали, а защо не и към моделите с бамбукови нишки, с екстракт от Алое Вера, лавандула и други натурални влакна. Те имат доказани антибактериални и хипоалергенни свойства, с което вашето детско легло ще бъде максимално здравословна среда за най-малкия и най-скъп член на семейството ви.


Коментар

Вашето име:


Вашият отзив: HTML: не се поддържа.

Рейтинг: Слаб            Добър

Въведете кода от полето:
БЕЗПЛАТНО ОБАЖДАНЕ