Какво трябва да съобразите при покупката на спален комплект?

2018-03-08 15:54:09


Покупката на спален комплект не е толкова лесна, колкото вероятно изглежда на пръв поглед - и не, не визираме единствено финансовата стойност на обзавеждането за тази толкова специална стая. Изхождайки от идеята, че парите не са проблем, съществуват редица фактори, които могат да направят избора на спално обзавеждане неудачен или успешен. Тези няколко фактора са именно темата на настоящия материал.

Големина и геометрия на помещението     

Може да ви се иска да закупите луксозен спален комплект с голям брой масивни и супер стилни мебели, но ако стаята, която ще използвате като спалня е малка или с твърде сложна архитектура, то мечтата ви няма да може да бъде реализирана. Неслучайно мебелните фирми създават комплекти за спални с различна квадратура – компактно обзавеждане за компактната спалня и големи комплекти за просторните стаи.

Съвременните спални по правило са оскъдни на свободно пространство, и това е валидно не само за апартаментите, но и за еднофамилните къщи. В този случай идеалният комплект мебели за спалня съдържа минимален брой компоненти, като отделните мебели са проектирани така, че да не отнемат от свободното пространство. Изберете комплект, който съдържа основната група мебели – легло, нощни шкафчета, гардероб и евентуално скрин или тоалетка. Тяхното местоположение трябва да бъде определено предварително, като се вземат предвид всички архитектурни особености – прозорци, скосени тавани и чупки.

Вид на матрака

След като леглото е основен компонент във всеки спален комплект, е съвсем логично на него да се обърне по-специално внимание. Това означава да се вземе предвид не само неговата големина, но и да се прецени какъв матрак ще бъде нужен за него. По-големите спални дават възможност за използване на два отделни матрака, макар при някои да е възможно и използване на по-голям единичен матрак, включително изработен по поръчка.

При класическият спален комплект спалнята представлява просто рамка за матрака, пригодена да поеме стандартните модели еднолицеви матраци. В случай, че купувачът предпочита да закупи двулицев матрак, ще се наложи в комплекта да бъде добавена и съответната подматрачна рамка. Тя се купува допълнително, както и самият матрак в болшинството случаи, така че леглото да бъде максимално удобно на клиента.

Брой на крилата и височина на гардероба

Големите гардероби са предпочитани от всички, но за жалост, те не са удачно решение за по-тесните спални. При избора на спален комплект е добре не само леглото, но и големината и височината на гардероба да бъдат внимателно обмислени, така че стаята да не бъде претрупана с мебели и да създава усещане за складово помещение.

Разумното решение е местоположението на гардероба да се определи предварително, като се измери с точност ширината на стената и височината на тавана, така че да не пречи на свободното преминаване и на затварянето на прозорците и вратата. Отварянето на крилата на самия гардероб също трябва да бъде внимателно обмислено, особено ако стаята е наистина малка.

Скрин, шкаф или тоалетка?

Скриновете, шкафовете и тоалетките са второстепенни (опционални) компоненти от всеки спален комплект. В някои случаи такива се изработват допълнително по поръчка и с размери дадени от клиента. Причината да не се предлагат към всеки комплект, е презумпцията за липса на достатъчно пространство в спалнята. Ако такова е налично, може да се избере скрин или шкаф, над който да бъде монтирано огледало, така че да изпълнява ролята на тоалетка. Това е идеалното съчетание между луксозно излъчване и практично използване на малката семейна спалня.


Коментар

Вашето име:


Вашият отзив: HTML: не се поддържа.

Рейтинг: Слаб            Добър

Въведете кода от полето:
БЕЗПЛАТНО ОБАЖДАНЕ