ПДЧ

ПДЧ

ПДЧ – плоча от дървесни частици. Материалът датира още от 30-те години на XX в., като първоначално се произвеждат еднослойни и трислойни плочи. Основните суровини, които се използват са смлени дървесни частици, пресовани и слепени със специален вид смола. Най-често използваните са трислойните – по-груб среден слой е заключен между два по-тънки повърхностни слоя, които са от по-фини и по-плътно превосани частици. По-малката плътност по средата е с цел да се постигне по-ниска цена, а по-високата плътност на другите спомагат за по-голяма издръжливост на материала.

Първоначално за спойка се използват формалдехидни смоли. Оказва се, обаче, че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, опасни за здравето. Днес вече този проблем е отстранен с производството на плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и напълно безопасни. Плочите от клас Е2 се използват само с допълнително повърхностно покритие, защото излъчват по-голямо количество свободен формалдехид, а от Е3 са най-опасни и са спрени от производство в повечето страни.

Един от недостатъците на ПДЧ е че е по-ниско влагоусточйв и съответно не се препоръчва за помещения с висока влажност. Друг такъв е липсата на възможност за релефни обработки (фрезоване). Иначе като цяло това е един от най-използваните материали за изработването на мебели от икономичен ценови клас, тъй като в сравнение с MDF предлага по-богато разнообразие от цветове и фурнири.

Няма добавени продукти в тази категория.

БЕЗПЛАТНО ОБАЖДАНЕ