5 грешки при избора на спални комплекти

2018-03-08 11:35:00


Спалнята е най-интимното помещение в едно жилище, но също и мястото, в което почиваме, боледуваме (физически или емоционално), оттегляме се, когато имаме нужда от уединение, и най-вече мястото, което ни създава максимален комфорт, или поне така трябва да бъде. Да обзаведеш стаята за сън и почивка с чудесните спални комплекти, предлагани днес, е повече от удобно, приятно и изгодно, но и не винаги лесно.

5 грешки при избора на спален комплект могат да променят изцяло не само облика, но и функционалността на тази важна стая, при това не в положителна посока. За да не губите своето удобство при ежедневното обитаване на своята спалня, както и с цел да избегнете престоя в неприятна и стресираща обстановка, тук ще посочим 5 ключови грешки, които хората допускат при избора на спални комплекти. Научавайки кои са те, ще ви бъде по-лесно да ги избегнете, когато настъпи моментът да обзаведете изцяло своята стая за релакс и презареждане на батериите.

Грешка №1: Избор на неподходящи материали

Комфортът е основен фактор, когато става въпрос за обзавеждане на спалнята, ето защо изборът на материалите, от които ще бъдат изработени мебелите е толкова важен. Макар стиловете в интериорния дизайн да се менят непрекъснато, залагайки все повече на „студени”, изкуствени материали, употребата на мебели от стомана и стъкло в интимната стая е недопустима. Тези материали отнемат мекото излъчване, което трябва да притежава спалнята. Дървото, било то и тапицирано с мека дамаска си остава най-подходящият материал за това помещение в жилището.

Грешка №2: Неправилен избор на мебелите и тяхната големина

Двата основни компонента във всички съвременни спални комплекти си остават леглото и гардеробът. Дори, когато те са единственото обзавеждане в помещението, грешките при техния избор могат да внесат усещане за хаос в стаята, в която е нужно спокойствие. Може да ви се иска да спите в огромно „King Size” легло, или пък да имате огромен шесткрилен гардероб, но ако помещението е твърде малко, големите мебели ще ви отнемат свободата и комфорта на непринудените и непресметнати движения. Едва ли бихте желали да изпитвате клаустрофобия в стаята, в която търсите отмора?

Грешка №3: неправилно подреждане на мебелите

Много хора купуват спални комплекти, защото са на промоция, защото са красиви или защото са модерни в момента. В случай, че обзавеждането не е правилно позиционирано в стаята, удобството при нейното използване ще липсва. Спалният комплект трябва да се избере след като е предварително определено мястото на всяка мебел – легло, гардероб, тоалетка, скрин и т.н. По правило, в малката стая се използват дву или три компонентни комплекти със скромен размер на мебелите. Голямата спалня позволява да се експериментира, но не и тази с малка квадратура.

Грешка №4: Неправилен подбор на цветовете

Съвременните спални комплекти се предлагат в различни вариации от цветове, което кара много хора да залагат на екстравагантното и нестандартното, без да съобразят начина, по който цветовете ще им въздействат ежедневно в периода на използване на стаята за почивка. Твърде тъмните дървесни тонове не са удачни за малки и слабо осветени спални. Ярките цветове като червено, зелено и оранжево също натоварват съзнанието, затова трябва да се избягват. Това е валидно не само за мебелите, но и за стените, подовите настилки, завесите и дори спалното бельо.

Грешка №5: избор на нефункционални мебели

Някои спални комплекти са невероятно красиви, но едновременно с това и крайно непрактични. Твърде обемни, масивни и с прекалено агресивна декорация, те изострят сетивата, вместо да ги успокояват, при това, без да дават необходимия ежедневен комфорт. Функционални мебели са тези, които имат двойно предназначение, например спалня с повдигащ се механизъм за съхранение на дрехи, бельо и лични вещи. При обзавеждане на малки спални, каквито са болшинството жилищни помещения днес, практичното трябва да върви ръка за ръка с красивото и модерното.


Коментар

Вашето име:


Вашият отзив: HTML: не се поддържа.

Рейтинг: Слаб            Добър

Въведете кода от полето:
БЕЗПЛАТНО ОБАЖДАНЕ